MUZ NASIL SAKLANIR? EN İYİ MUZ SAKLAMA YÖNTEMLERİ


Muz, yetişme durumuna göre buzdolabında, dışarıda veya buzlukta saklanabilir. Muz ömrünü daha uzatabilmek için, serin ve kuru bir yerde saklanmalı aynı zamanda güneş almayan bir ortamda bulundurmak gerekir. Olgunlaşmamış muzun, olgunlaşma süresini daha çabuk hale getirmek için, dışarıda veya oda sıcaklığında muhafaza etmek gerekirken, olgunlaşmış ve kararmaya başlayan muzu ise buzdolabında yada buzdolabının dondurucu kısmında bulundurmak daha doğrudur. 

Muzun olgunlaşma süresi, buzdolabında muhafaza edilirken durur. Bu nedenle önceden olgunluk kazanmış muzları, buzdolabındaki sebzelik çekmecesi içinde muhafaza etmek gerekir. Soğuk aldığı için muzun kabuğu zamanla kahverengi rengine dönebilir ve bu durum aslında bir olgunlaşma belirtisidir. Genellikle olgunlaşmış muz, buzdolabında 1 ve 2 hafta süresince taze bir şekilde kalabilir. 

Muz, buzdolabında veya buzlukta doğru bir şekilde saklanırsa eğer, 1 ve 2 aya kadar tazeliğini koruyabilir. Buzlukta muz saklamak için en iyi yöntemlerden biri de, muzu kabuğundan ayırdıktan sonra dilimleyerek yada püre haline getirerek, buzdolabı poşeti içerisinde havasını güzelce aldıktan sonra saklamak olur. Bu yöntem yapıldığı zaman ve muz çözünmeden muzlu süt yada smoothie yapımında kullanılabilir. Çözünmüş bir şekilde ise kek yada kurabiye gibi hamur işlerine de katılabilir. 

Olgunlaşmaya yakın olan veya ham muz, genellikle dışarıda saklanabilir. Muzun olgunlaşma süresini hızlı bir hale getirmek için, oda sıcaklığı içerisinde muhafaza ederek bir kese kağıdında saklamak gerekir. Başka bir çözüm olarak elma, domates gibi olgunlaşma süresi hızlı oldukları için ve etilen gazı salgıladıkları için bu sebze ve meyveler  yakın bir yerde muhafaza etmek, muzun olgunlaşma süresini daha hızlı hale getirir. Muz, plastik poşet içinde saklanırsa eğer çok hızlı bir şekilde bozulmasına sebep olur, bu nedenle muz, poşet içerisinde muhafaza edilmemelidir. 

Muzun bozulmasını önlemek için dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de ortamdaki sıcaklık değeridir. Oda sıcaklığı 20 derece ve üstünde ise eğer  genellikle muz, buzdolabında veya buzdolabının dondurucu kısmında saklanmalıdır. Muzun tazeliğinin korunması için oda sıcaklığının 12 derece olması gerekir. Buzdolabında saklanan muzun, ömrü daha uzun süreli olur ve tazeliği daha uzun süre korunur. 12 dereceden fazla sıcaklığa sahip olan bir odada bulundurulan muzun, bozulma süreci hızlanabilir. Buzdolabı veya buzluk dışında saklanan muz, doğrudan güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklanmalıdır.


OLGUNLAŞMIŞ MUZU TAZE TUTMANIN YÖNTEMLERİ

Muz sapını streç film veya alüminyum folyo ile sarmak, muzun olgunlaşma sürecindeki ürettiği etilen gazının muzun diğer kısımlarına nüfuz etmesini engeller ve muzun hem olgunlaşma hemde bozulma sürecini uzatır. Olgunlaşma evresindeki olan muz, buzdolabında muhafaza edildiği zaman, soğuk alma sebebi ile muzun olgunlaşma süresi durur ve buzdolabında tazeliğini günlerce korur. Muzu kabuğundan ayırıp dilimledikten sonra hava almayacak bir şekilde saklama kabı içinde veya buzdolabı poşetine koyarak, buzlukta 1 ve 2 ay boyunca tüketime hazır bir halde olması sağlanabilir. 

Çok yeşil ve çok kahverengi muzları almamak gerekir. Çok yeşil muzlar geç olgunlaşır, çok kahverengi muzlar ise çabuk bozulur. Muzun sapı sağlam olmalıdır aynı zamanda çok kuru veya nemli olmaması gerekir. Dünyada en fazla tüketilen meyveler arasından bir tanesi olan muz, büyük küçük herkes tarafından sevilerek tüketilir. Asya’nın tropikal alanlarında yetişen ve ülkemizde ise Antalya Anamur çevresinde çok fazla yetiştirilir. Muz, kemik gelişimi destekleyen ve başta tatlılar olmak üzere birden fazla yiyecek tarifinin içerisine sevilerek katılır. Yeteri kadar muz tüketimi yorgunluğu giderir, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor ve iyot açısından oldukça zengin bir besindir. 

Güneş ışığından ve yüksek miktarda sıcaklıktan korunması gereken bir besindir. Genellikle oda sıcaklığında tüketilen muzlar, yaklaşık olarak 3 ve 4 gün bozulmadan tazeliğini korur. Pazardan aldığınız muzu, eve geldiğiniz zaman plastik poşetin içinden çıkarmanız gerekir çünkü, plastik torba nemli olduğu için muz çabuk çürür. Muzları aldığınız zaman hemen tüketmeyecekseniz eğer, kağıt poşet içine veya buzdolabının kapaklı bölümüne koyabilirsiniz. Bu sebeple muzun saklama süresini arttırmış olursunuz. 

Muzların içinde başka bir çürüyen muz varsa eğer, çürük muzu diğer muzların yanından ayırmak gerekir. Çürük ve çürük olmayan muzlar yan yana kalırsa eğer bir kaç gün içinde hepsi kararmaya başlar. Muzları yaklaşık olarak bir hafta kadar saklamak için, muzların saplarını streç film veya alüminyum folyo ile hava almayacak şekilde saklamak gerekir. Muzları dilimleyip buzdolabı poşetinin içine koyarak ve havasını çıkartarak düğümlemeniz gerekir. Dilimlediğiniz muzları bu şekilde buzluğa yerleştirerek istediğiniz zaman çıkarıp tatlı ve muzlu süt yapabilirsiniz. Başka bir yöntem olarak dilimlenen muzları limon suyuna batırarak buzdolabında saklayabilirsiniz. 2-3 gün içerisinde mutlaka limon suyuna batırılan muzları tüketmeniz gerekir.

GÜNEŞTE MUZ KURUTMA YÖNTEMİ

Muzları normal kalınlıkta dilimleyerek ve birbirine değmeyecek şekilde güneş gören bir yere serip, muzları bu şekilde 10-15 dk kadar bekletmek gerekir. Dilimlenen muzlar tamamen kuruduğu zaman saklama kaplarına koyarak sonrasında kapağını kapatın ve buzdolabı içerisinde muhafaza edin. Bu şekilde yaparak muzlar uzun bir süre muhafaza edilir ve istediğiniz zaman püre yada başka şekilde kullanabilirsiniz. 

FIRINDA MUZ KURUTMA YÖNTEMİ

Muzlar dilimlenip fırın tepsisi içine birbirine değmeyecek şekilde dizilir. 70 dereceli, daha önceden ısıtılmış fırında ve kurutucu ayarda,  yaklaşık olarak 10 saat kadar muzlar pişirilir, her saat başında muzlar ters düz edilerek kurutulan muzlar kaplara konularak buzdolabında saklanır.

MUZUN VÜCUDA SAĞLADIĞI FAYDALAR NELERDİR?

Dünyada en çok yetiştirilen meyveler arasından bir tanesi olan muz, tropik bir meyvedir. Vücuttaki şeker ihtiyacını arttırma, bazen yok tutması için yediğimiz en sevilen meyveler arasındadır. Vücutta kolay sindirilebilen ve karbonhidrat açısından oldukça yüksek bir besindir. Sindirim sisteminden bağırsak hastalıklarına, kemik sağlığından kalp sağlığına kadar muz tüketiminin faydaları oldukça fazladır. 

Muz tüketimi, vücutta kan basıncını dengeler ve düşük sodyum, yüksek potasyum içeren bir beslenme düzeni olarak yüksek tansiyonu dengeler. Düzenli tüketim sonucunda kalp kasının düzenli çalışmasında ve kan basıncını düzenlemede önemli bir rol oynar. Günlük olarak 1 orta boy muz yemek, vücuda fayda sağlar. Potasyum, C vitamini, folat, ve kalp sağlığını korumada vücuda karşı güçlü bir savaşçıdır. Sindirim sisteminin düzenli bir şekilde çalışması için su ve lif, vücut için gereklidir. Günlük olarak orta boy muz yemek, günlük lif ihtiyacının yaklaşık olarak %10’unu karşılar. Muz, aynı zamanda bağırsaktaki probiyotik bakterileri besler ve bağırsak düzenlemesinde önemli bir rol oynar. 

İçerisinde bulunan lektin sayesinde bağışıklık sistemini düzenler ve vücuda zarar veren serbest radikallere karşı savunma sağlar. Vücuttaki kanser oluşumunun önüne geçerek kanser hücrelerinin gelişimini önler. Yüksek miktarda B6 vitamin deposu olduğundan sinirsel iletimi sağlar. Karbonhidrat ve yağları metabolize ederek enerjiye dönüştürür. Hücre bölünmesi ve gelişim sebebiyle gebelik döneminde, B6 vitaminin sağlanması oldukça önemlidir. Muz, demir emilimini kolaylaştırır ve kandaki kortizol seviyesini kontrol altına alır. Vücuttaki stresi azaltır ve serotonin salınımını arttırır.